Ääniterapia
Ääniterapia on puheterapiaa, jossa kuntoutetaan ääntä. Ääni voi häiriintyä jonkin perussairauden, pään ja kaulan alueen trauman tai kirurgisen toimenpiteen, kurkunpään kasvainten tai ääntä kuormittavien äänentuotto- ja ympäristöolojen vuoksi. Toiminnallisiksi äänihäiriöiksi kutsutaan ääniongelmia, joille ei löydy selkeää fysiologista syytä. Äänihäiriön taustalla voi olla myös äänen ja sukupuoli-indentiteetin ristiriita esimerkiksi transprosessin yhteydessä.
Tavallisia äänioireita ovat esimerkiksi äänen väsyminen, käheys, narina, katkeilu ja äänen häviäminen kokonaan. Kurkku voi kiristyä, tuntua kuivalta ja karhealta, hengitys ei tunnu riittävän puhumiseen, ääni voi tuntua voimattomalta. Laulaminen voi muuttua hankalaksi tai mahdottomaksi. Tutut ja vieraammat ihmiset saattavat kommentoida ääntä. Äänenkäyttö voi väsyttää kokonaisvaltaisesti.
Ääniterapian tarpeen toteaa lääkäri, yleensä foniatri, korva-, nenä-, ja kurkkutautien erikoislääkäri tai työterveyslääkäri. Ääniterapiaan ja -ohjaukseen voi tulla myös omatoimisesti huomatessaan ääniongelmiensa haittaavan arkisia puhetilanteita. Ääniterapiassa tehdään yksilöllinen hoitosuunnitelma, valitaan sopivat harjoitukset ja annetaan yleistä äänihygienistä ja -ergonomista ohjausta. Terapiassa voidaan myös keskustella äänen merkityksestä asiakkaalle ja äänen muuttumisen tuomista huolenaiheista.
Ääni on osa ihmisen identiteettiä, ja näin ollen äänihäiriö voi vaikuttaa fyysisten oireiden lisäksi myös henkiseen hyvinvointiin, ihmisen käsitykseen itsestään esimerkiksi työntekijänä ja vuorovaikutuskumppanina. Ääntä hoitavana puheterapeuttina käsitän ja käsittelen ihmistä ja hänen ääntään kokonaisuutena. Ota yhteyttä ja kysy lisää »